Search
  • Schuszter Péter

1 hónap után

Több mint 1 hónap eltelt a szívinfarktusom óta. Ez az első kritikus pont. Egy hónapon belül a megmentett infarktusosok 10-12% veszti el életét. Ezek szerint én a 90%-ba tartozomJ Ráadásul gyakorlatilag 1 hónap elteltével töltöttem be az 54. életévemet. Éljen május 1!


Ahhoz, hogy ne a 10 %-ba tartozz sok, nagyon sok dolgot meg kell, hogy változtass az addigi életedben. Új életet kell kezdened. Át kell értékelned az addigi dolgaidat. Ahogy mondani szokták, én két oldalról égettem a gyertyát. Rendszeres bulizás, nem hallgattam senkire és semmire, éltem a saját pörgős világomat, túlhajszoltam magam, és ezt élveztem. Cigi, pia, éjszakázás, szerencsejáték, és még sok minden más. Sokáig, sokszor én voltam az éjszaka császára. Korábbi cégemnél mindig én adtam tanácsot, hova vigyék a legnagyobb külföldi főnököket egy éjszakai kiruccanásra. Te biztos tudsz tuti tippet adni, mert Te vagy az éjszaka császáraJ

A mi korosztályunk 30-as éveiben már sikeres vállalkozó, felsővezető lehetett. Mindezt úgy, hogy sok-sok ember, beosztott, munkatárs tartozott az irányítása alá. Tudtuk akkor azt, hogy ez mivel jár? Rengeteg tréninget kaptunk, rengeteg okos ember elmesélte nekünk azt, hogy ezeket a dolgokat, hogy kell jól kezelni.

Egy dolgot senki nem mesélt el nekünk. Mennyi stressz lesz, ami végig fog kísérni utunkon. Stressz, mert pénz és hatalom felett rendelkezünk. Stressz, ha komolyan vesszük, amit csinálunk. Este, éjjel elengedjük magunkat, reggel 8-kor viszont teljes komolysággal beleállunk a feladatainkba. Számon kérünk, motiválunk, irányítunk, pénzt keresünk. Mindezt a rendszerváltást követő egy-két évben. Ha értettél valamihez, ha valamennyire értelmes voltál, ha beszéltél egy idegen nyelvet, és ha volt egy diplomád, akkor RÁD bíztak pénzt, paripát, fegyvert. Akkor ezt élvezted, úgy érezted Tiéd a világ. (Pedig már mások is megénekelték, hogy ne gondold azt, hogy Tiéd a világ, nem fog mindig a szerencse könyörögni Hozzád, és ha még most Tiéd a szó, nem marad mindig ez örökre, ajánlom, tűnjél el a színről sietve!)

Nem gondoltad, hogy a stressz rosszat tehet. Én azt gondoltam, hogy stressz az természetes velejárója a mindennapoknak.

És elfojtottuk azt, amit nem akartunk elmondani. Elfojtottunk, hogy diplomatikusak legyünk. Elfojtottunk, hogy mások előtt elfogadhatók legyünk. Elfojtottunk, hogy szeressenek minket. Rengetegen kedveltek, rengetegen szerettek, de csak gyűlt bennünk a sok probléma, gond. Elmentünk focizni, hogy kifocizzuk a sok stresszt. Elmentünk durván inni, hogy ne legyen bennünk stressz. De vagy maradt stressz, vagy hűlyére ittuk magunkat.

És akkor a magánéletről még nem is beszéltünk! Az majd egy következő bejegyzés része lesz.

Stresszkezelés? Ilyenről nem hallottál, és ez 30 év után megbosszulta magát. Azt hitted, hogy kezeled, de nem kezelted, csak gyűlt benned az a sok düh, az a sok kétely, ami robbant egyszer, és ez összegyűlt benned, összegyűlt a szíved körül.

És akkor ilyen alkalmakkor érzed meg igazán, hogy kicsit túl komolyan vetted magad. Az elmúlt években már nem, de előtte komolyra vetted a figurát.

Lazíts, relax, vannak fontosabb dolgok is az életben. És amikor eljön egy mentő érted, akkor érted meg igazán, hogy nem kell mindent komolyan venni. A legfontosabb az élet maga. És nem magad miatt, hanem a körülötted lévők miatt.

Félsz, hogy a körülötted lévőknek rosszat teszel, ha elveszítenek, félsz, hogy mi lesz a gyermekeiddel, ha már nem leszel. Nem attól félsz, hogy meghalhatsz, hanem attól, hogy mit okoz a hiányod másoknál.

De ne gondolj ezekre, hanem változtass!

No stress, no alcohol, no cigarette!

162 views0 comments