Search
  • Schuszter Péter

89/60

A kardiológus, a nála tett látogatásom alkalmával, ellátott tanácsokkal az elkövetkező heteket illetően. A katéterezést követő hat hétben nyugdíjas módban kell működni.

Mit jelent ez? Sétálgatás, napi 15-20 perc, pulzus ne menjen 100 fölé. Semmilyen fizikai munka, nincs emelgetés, ne emeljek 5 kilónál többet. Ne erőltessem meg magamat.

De hogy lehet betartani akkor, amikor az eddigi életem arról szólt, hogy aktív életet éltem, sportoltam, házi és ház körüli munkákat csináltam, vásároltam, jöttem-mentem. Mindenesetre próbálom betartani.

Április 24. A teraszok nyitásának napja, gyönyörű idő. Elmentünk nézelődni, vásárolni. Kertészet, Auchan, Bauhaus, Jysk. Vettünk ezt-azt. 3-4 órás körút, virágföld, karton tej, kerti cuccok, egyebek. Kocsit telepakoltuk. És igen egy-két dolgot felemeltem, volt 5-6-7 kiló, volt 10 kiló is. De ezekből nem lehet baj. Hazaértünk, kaja, szép idő, sör behűtve, egyet megkockáztatok.

Délután kis pihi, ledőlök, de nem alszom. Néha-néha felkelek, csinálok ezt-azt. Minden egyes felugrás alkalmával elfog a szédülés, nem baj, megállok, megfogózkodom. Epret ültetünk a teraszra, lesz egész nyáron érő eprünk. De közben továbbra is szédülök. Na, mi a csuda ez? Megmérem a vérnyomásomat: 89/60 !!!!

Azt hiszem soha életemben nem volt ilyen alacsony vérnyomásom. Iszom egy kávét, bár már délután 5 óra van, de hátha attól feljebb megy. Szédülök, lefekszem, csak fekszem és pihenek. Mi történhetett? Mitől lett ilyen alacsony a vérnyomás? Mitől szédülök? El fog múlni? Lassan kirajzolódik a történet. Egész nap mentünk, sok mindent csináltuk, ráadásul reggel a piacon kezdtem. Nem 15 percet sétáltam, hanem egész nap mentem. Emelgettem, nem öt kilót, többet….

Lehet, hogy tényleg nem emelhetek, lehet, hogy tényleg nyugdíjasként kell működnöm? Lehet, hogy komolyan kell vennem az orvosok tanácsait. Ha nem teszem, akkor kimerülök, elszédülök, összeesem. Mindezt úgy, hogy korábban soha nem voltak ilyen panaszaim. Sose éreztem ilyeneket. Egyetlen dolog volt korábban, fejfájás. Semmi egyéb.

Lám-lám ehhez kellene egy kórházi rehabilitáció, ahol ezeket be tudjuk állítani. Ehhez kellene valaki, aki ilyenkor is ellát mindenféle tanáccsal. No de sebaj, ki fogom kísérletezni magamtól, hogy mit lehet, mennyit lehet.

132 views0 comments