Search
  • Schuszter Péter

A SZEX JÓTÉKONY HATÁSAI AZ INFARKTUS UTÁN

A héten derült ki, hogy az az infarktus, amin túlestem az úgynevezett özvegycsináló infarktus, mert ez a szívrohamnak az a fajtája, amikor egy vérrög vagy plakk teljesen elzárja a koszorúér bal elülső leszálló ágán lévő artériát (amelyet özvegycsináló artériának is nevezünk). Ez az egyik olyan artéria, amelyik körülöleli a szívet.

A szívinfarktus túlélése sok beteget ösztönöz arra, hogy változtasson addigi életstílusán, például leszokjon a cigarettáról, az alkoholról vagy a zsíros ételekről. Német szakemberek szerint azonban egy dologról semmiképpen sem szabad lemondani: a szexről.

Az infarktus utáni szexuális életet az orvosok általában biztonságosnak tartják a stabil és a gyenge terhelésre (pl. egy saroknyi sétára) képes páciensek számára. Az infarktusok kevesebb, mint 1 százaléka hozható kapcsolatba szexuális tevékenységgel. Az infarktus becsült kockázata heti egy óra szexuális tevékenység esetén évente és 10 000 személyenként 2-3 eset.

A filmekben az észbontó szex gyakran lélegzetelállító is egyben. A való életben azonban nem kell tartani az életveszélyes kockázatoktól. A legtöbb orvos biztonságosnak tartja a nemi életet, amint a beteg már bírja a visszafogott testedzést. Az emberek különösen bátortalanok ebben a kérdésben, ha az orvos nem hozakodik elő vele nem mernek rákérdezni arra, hogy mikor, mennyit, milyen formában lehet infarktus után. Ennek eredményeként a szexuális aktivitás – a minőségi életvezetés fontos eleme – általában csökken a szívrohamot követő évben.

Mi három hét után próbálkoztunk először az intimebb együttléttel. Kérdéseink, kételyeink voltak, de úgy éreztünk, túl kell lépnünk ezeken. Tudva azt, hogy óvatosnak, nyugodtnak kell lennem még egy ilyen szélsőséges helyzetben is, megfelelőképpen próbáltunk felkészülni. Nem mehet a pulzusom 100 fölé, de ezt hogy fogjuk mérni miközben éppen más irányú elfoglaltságaink lesznek? Mindenesetre a Polar órát, amit pár éve karácsonyra kaptam, talán nem feltétlenül ezen alkalom esetére, karomra rögzítettem. Magunk mellé tettük a vérnyomásmérőt, bár nem tudom mi volt a célunk vele, persze 2-3 percenként csinálhattunk volna egy kontrollmérést. De ezt most kihagytuk… Kísértetiesen hasonlítottunk a „Minden végzet nehéz” című film főhőseire Jack Nicholsonra és Diane Keatonra.

Noémi sápadt arcát ugyan nem láttam a sötétben, de remegő hangjából ítélve rémülettől teli volt a tekintete, miközben megkérdezte, hogy biztos rendben lesz-e minden? Gondolom félelme abban összpontosult, hogy hogyan fogja az emeleti hálószobából az ájult férjét levinni a hátán egy esetleges szívroham esetén. Megnyugtattam, hogy teljesen jól vagyok. Éreztem, hogy folyamatosan figyeli a levegővételemet, és ugrásra kész amennyiben nem lenne megfelelő a légzési funkcióm, és már-már láttam, hogy miként rohan a nem létező defibrillátorunkhoz. Bár erről nekem nem beszélt, de biztos vagyok benne, hogy az elmúlt napokban folyamatosan bújta az internetet, és kitanulta az összes újraélesztési technikát.

A kellemes együttlét alatt azt éreztem, hogy egyik keze folyamatosan pulzusomon van, és számol. De innentől kezdve én már nem tudtam koncentrálni ezekre az apró momentumokra. Mindenesetre hangosan szólt, amikor 90 fölé ment a számolásban, nehogy mással legyek elfoglalva. „Vigyázz kicsim, baj lesz!” – figyelmeztetett.


A végén azonban egészségesen és boldogságban sikerült végigizgulnunk a szívinfarktust követő első szexuális együttlétet. Lehet, hogy nem ez volt a legromantikusabb ilyen jellegű együttlétünk, de túléltük….

257 views0 comments