Search
  • Schuszter Péter

Az 5. stent

Updated: Oct 6, 2021


És ismét a Honvéd, és ismét Gulyás doktor, és ismét a kardiológia, és ismét a műtős fiúk, és ismét a műtő, és ismét katéterezés, és egy újabb, immár az ötödik stent.

De mekkora különbség! 1 nap híján éppen 6 hónapja április 2-án voltam utoljára a műtőben. De akkor egy hirtelen trauma kapcsán kerültem oda, akkor egy életmentő műtéten estem át.

Most pedig egy előre tervezett műtét, mert az akkori infarktus kapcsán még maradt egy nem nagyon elzáródott ér, amivel akkor nem volt dolgunk. De most jött el az idő, mert azért hosszú távon ez is problémás lehet.

De ma már tudtam mi vár rám… Ráadásul egy bonus track gyanánt a korábban beültetett stentek állapotát is meg lehet így vizsgálni!

Doktor úrral már jóismerősként köszöntöttük egymást. A műtő hangulata ugyanaz, mint áprilisban. Poénkodás, viccelődés, de közben kőkemény és hihetetlen precíz meló.

Katéter bekúszik a verőerembe, kissé nyom, kissé fáj, kissé kellemetlen, de elviselhető. Ide-oda mozgatja az orvos az általa csak „drót”-nak nevezett műszert. Festék becsordogál az erekbe, néha-néha émelyítő érzés fog el. De orvosom is folyamatosan mondja, mi fog történni. A hatalmas kivetítőn látok mindent. „Nagyon jól reagáltak a beültetett stent-ek, teljesen rendben vannak, látja?”- mondja, kérdezi az orvos. Nem tudom, mit kellene látnom, ezt meg is mondom, mire ő nagy lelkesedéssel mondja, hogy azok a recés részek, amik tisztán látszanak. „Jaja, így már látom” – lelkesedem én is. De valójában semmit nem láttam, fogalmam nincs mit kellett volna néznem. No, sebaj, nem nekem kell látni, nyilván ezért ő az orvos, én meg a beteg. Sokkal rosszabb lenne, ha én lennék az ő helyébenJ

És akkor jöhet a másik oldal, nyomáspróbával megnézi mennyire szűk az ér. Sajnos eléggé, így már mehet is be a gyógyszeres stent. Már-már rutinból, hiszen, ha valakinek már négyet beraktak, akkor az ötödik már gyerekjáték….

20 perc, maximum fél óra és már készen is vagyunk. Csuklómon kattan a szorítókötés, ami pár órát rajtam lesz, nehogy elvérezzek.


De így sajnos nem tudok ma még hazamenni, egy-két nap, és éj, amit bent töltök. Szerencsére nincs ma se BL, se Fradi EL meccs, az tegnap volt, ha nem is a legsikeresebb, így semmi lényeges dologról nem maradok le!

391 views0 comments