Search
  • Schuszter Péter

Az infarktus után elhúzódó rossz érzelmi állapot következményei

Berkes Tímea PhD pszichológus


Az első dolog, ami feltűnt, amikor rátaláltam erre a blogra, hogy az a címe, hogy „Be positive :D”. Ez a cím nagyon mást sugall, mint amire infarktuson átesett betegek esetében gondolnék, mert infarktuson vagy szívműtéten átesett betegeknél sajnos inkább a negatív érzelmek jellemzőek. Nagyon gyakran fordul elő lehangoltság, kilátástalanság érzése, illetve félelem attól, hogy megismétlődik az infarktus, vagy akár attól, hogy mit hoz a jövő: mi lesz vele, mi lesz a családdal.


Ezek az érzések bizonyos mértékig érthetőek és indokoltak is, hiszen az infarktuson átesett betegek életet veszélyeztető helyzetben voltak, és ilyenkor érthető, hogy tartanak a betegség következményeitől vagy attól, hogy megismétlődik az infarktus, akár az elsőnél rosszabb kimenettel. Emiatt sokan azt gondolják, hogy normális, ha ők is ezt tapasztalják, és nem is jut eszükbe, hogy akár segítséget is kérhetnének. Pedig, ha hosszabb időn keresztül fennállnak vagy súlyosak a negatív érzelmi állapotok, akkor nem tekinthetők „normálisnak” infarktus után sem. Ilyenkor nagyon fontos segítséget kérni, hogy minél előbb rendeződjön a lélekállapotuk.

Nézzük, mi történik, ha arra vársz, hogy magától megjavuljon a kedélyállapotod és csökkenjen a félelmed. Ha erre vársz, akkor előfordulhat, hogy rövid időre valami felvidít, történik valami, amitől jobb kedved lesz, de az alapvető hangulatod nyomott, kedvetlen lesz. Nem lesz kedved azokhoz a dolgokhoz sem, amit korábban szerettél, így a napjaid örömtelenül telnek.

Nem fogsz terveket szőni a jövőre (mondván, ki tudja, van-e értelme), így nem lesz perspektívád, nem lesz, ami megmozdít és értelemmel tölti el a napjaidat. Azon aggódsz, hogy újra infarktusod lesz, és ettől a félelemtől nem is tudsz szabadulni. A családodtól és a barátaidtól is visszavonulsz (hiszen mit tudják ők, milyen helyzetben vagy). Súlyos esetben ez a rossz pszichés állapot teljesen lebénít, pedig még élsz, így akár örömben, aktívan és optimistán is tudnád tölteni a napjaidat!

De van még egy probléma ezzel: nemcsak tönkreteszi a napjaidat, ha súlyossá válik a lehangoltság és a szorongás, hanem ezzel sajnos növekszik a kockázata annak, hogy újabb szíveredetű probléma történik. Egy kutatás eredményei szerint az infarktust követő három év alatt a rossz pszichés állapotban levő betegek 47%-a szenvedett újabb infarktust vagy egyéb szív- és érrendszeri eseményt, míg a legkedvezőbb pszichés állapotú betegek körében 15% volt ez az arány (Nielsen és mtsai., 2013).

Ez tehát azt jelenti, hogy a rossz pszichés állapotú betegek között háromszor gyakoribb volt az újabb súlyos szíveredetű történés. Tehát ha hosszabb időn keresztül fennmarad a rossz lélekállapotod, akkor sajnos esetleg épp ahhoz járulsz hozzá a negatív lélekállapot fenntartásával, amitől tartasz.

Mit érdemes tenni, ha észreveszed, hogy sokszor vagy lehangolt és sokszor tartasz a jövőtől? Ne várj arra, hogy magától rendeződik majd a helyzet, hanem kérj segítséget. Az állapot súlyosságától függ, hogy ki tud neked segíteni. Ha nagyon nagymértékű a szorongás és a – nevezzük a nevén – depresszió, akkor gyógyszeres segítséget pszichiátertől kaphatsz, pszichoterápiát pedig klinikai szakpszichológustól. Utóbbi esetben a szorongás és a depresszió okait is feltárja a szakember.

Ha még nem ennyire súlyos a helyzet, vagy ha nem tudod eldönteni, hogy kihez fordulj, akkor érdemes olyan pszichológushoz fordulni, aki ért a szívbetegségek témájához (azért is egyébként, mert szívbetegek esetében a depresszió tünetei eltérnek a depresszió általános tüneteitől), és ő úgyis azzal kezdi, hogy megnézi, milyen mértékűek ezek a negatív érzelmi állapotok, és tud javaslatot tenni, hogy tud ő segíteni, vagy más szakemberre van szükséged.

Ha segítséget kérsz, és sikerül csökkenteni a negatív érzelmi állapotok szintjét, akkor azt veszed észre, hogy újra tudsz örülni a hétköznapi apró örömöknek, újra látsz jövőt magad előtt, tervezel, élvezed a családod és a barátaid társaságát, és azokat a tevékenységeket, amit korábban szerettél. Visszakapod az életed, örömben tudod tölteni a napjaidat.


Nem felejted el sem az infarktust vagy a műtétet, sem azt, hogy sajnos van esélye annak, hogy újra hasonló helyzetbe kerülsz, de ez nem lenyom és megbénít, hanem inkább arra fog sarkallni, hogy megtegyél mindent, amit tudsz azért, hogy ez a veszély a lehető legkisebb legyen. Ha kicsit más szemmel nézed meg a fent idézett kutatási eredményeket, akkor látod, hogy az infarktust követő három éven belül a legkedvezőbb pszichés állapotú betegek 85%-ánál, míg a legkedvezőtlenebb lélekállapotban levők 53%-ánál nem történt újabb szíveredetű probléma. És ez reményt keltő.

Tehát nagyon fontos, hogy vedd észre, ha az infarktus vagy szívműtét után lehangolt és szorongó maradtál, és kérj segítséget a megfelelő szakembertől. Ne várj arra, hogy magától megoldódik, majd csak jobb lesz, mert értékes életidőt vesztesz, ha várakozol.

145 views0 comments