Search
  • Schuszter Péter

Az infarktusom kialakulása

Updated: Apr 11, 2021

Számomra az egyik legégetőbb kérdés, hogy hogy jutottam el oda, hogy 54 évesen átessek egy infarktuson, és csupán a szerencsének köszönhessem, hogy ezeket a sorokat le tudom írni.


Nézzük, milyen rizikófaktorai vannak egy infarktus kialakulásának! Több mint 25 éve dohányzom, ez biztos nem segített. Magas vérnyomásom ugyan volt, de ezt gyógyszeresen kezeltem. Magas koleszterinszint szintén volt, ugyanakkor nem volt lényegesen magasabb az elvárt szinttől. Elhízás tekintetében nem álltam rosszul, évekkel ezelőtt 20 kilót fogytam, azóta visszajött 5 kiló. Mozgásszegény életmódról egyáltalán nem beszélnék. A cukorszintem szintén karban volt tartva, mert évekkel ezelőtt nagyon komoly diétával ezt is sikerült szinten tartani. A baráti sörözéseket, borozásokat soha nem vetettem meg, ugyanakkor rövidet szinte soha nem fogyasztottam. A családban senkinek nem volt szívinfarktusa, tehát genetikailag nem voltam érintett. Viszont stressz volt az elmúlt években, de ezért is döntöttem úgy, hogy munkahelyet váltok.

Azt gondolom, hogy bizonyos rizikófaktorok tekintetében próbáltam tenni azért, hogy ne következzen be egy ilyen esemény, ugyanakkor azért nem fogtam vissza magam minden téren.

A mozgás, diéta mellett évente jártam menedzserszűrésekre. Azt gondoltam, hogy ezek a szűrések adnak olyan megbízható eredményt, hogy tudjam azt, hogy rendben vannak az ereim, a szívem és minden egyéb létfontosságú szervem.

Számomra most lett egyértelmű, hogy ezeken a szűréseken nem tudják kiszűrni azt, hogy az erekben plakkok képződtek, hogy az erek kezdenek összeszűkülni, vagy azt, hogy már elindult az érelzáródás.

Ezeket esetleg terheléses EKG-k alkalmával, valójában biztonságosan szív CT-vel lehet kiszűrni. Terheléses EKG-n pár éve voltam, de az sem ad 100%-os megbízhatóságot. A szív CT lehetne az, amivel látható az erek, szív állapota, de ilyet csak úgy nem csinál szinte senki. A legbiztosabb megoldás a megelőző katéterezés lenne, ahol érfestéssel látható lenne, ha vannak elzáródott erek, viszont ezt nem csinálják, mert nem kockázatmentes beavatkozás.

Most utólag néztem meg, hogy az az emelt szintű szűrő csomag, amin tavaly szeptemberben voltam mit tartalmazott, és ehhez képest mi lett volna a különbség, ha a legmagasabb TOP szűrést választom. Nem fogjátok elhinni, de a terhelés EKG és a szívultrahang. Brrrr…. Ha ott azt is nézték volna, akkor lehet, hogy másképp alakulnak a dolgok.

Ugyanakkor 1,5-2 évvel ezelőtt egy szív környéki fájdalom miatt elmentem kardiológiai vizsgálatra, ahol EKG-t, 24 órás vérnyomásmérést csináltak, majd megállapították, hogy nincs semmi gond.

Sajnos, nincs meg az a fajta gondolkodás bennünk, hogy megkérdőjelezzük a diagnózist. Azt gondoltam, sőt még büszke is voltam arra, hogy azok a szűrések, amiken részt vettem, elegendőek ahhoz, hogy tudjam azt, hogy milyen egészségi állapotban vagyok.

Nem mehetek el amellett, hogy éppen egy héttel az infarktus előtt kaptam meg az Astra Zeneca első adagját. Elég sok rosszat lehet mostanában hallani róla, én nem osztom ezeket a véleményeket, hisz olyan kis esetszám szól arról, hogy vérrögképződést és ezen keresztül akár infarktust is okozhat. Az biztos, hogy ez az infarktus, ezek az érelzáródások nem egyik pillanatról a másikra alakultak ki, ugyanakkor abban nem lehetünk biztosak, hogy egy ilyen oltás esetleg nem lehetett egy katalizátor, ami beindította a folyamatokat. Ha így van, akkor ez viszont megint csak szerencse, mert egyébként 1-2 év múlva egy sokkal rosszabb állapotú érrendszerrel lett volna egy rosszullét, és annak a kimenetele már nem biztos, hogy ilyen szerencsés lett volna.

327 views0 comments