Search
  • Schuszter Péter

Az utolsó szál cigi

Updated: Apr 10, 2021


2-2,5 órával a rosszullétemet követően már a műtőben feküdtem, hihetetlen gyorsan és flottul ment minden. A beavatkozás előtt megkérdezte egy hölgy, hogy hozzájárulok-e a műtéthez, mert vannak kockázatai. Nem tudom mit tettek volna, ha azt mondon, hogy nem. Félretolnak a testemben a csövekkel, injekcióstűkkel? Na mindegy is, nyilván beleegyeztem. Ezután egy orvos jött oda, és elmesélte, hogy egy csövet fognak a verőeremen keresztül az ereimbe vezetni, és abba fognak festéket beleengedni. Gondolom nem az OBI-ból vették a falfestéket:) (na ez egy elég rosszra sikerült vicc lett). Azt is mondta, hogy ez egy negyedórás - 20 perces beavatkozás lesz.

Hát nem annyi lett....

De ezt már 10 perc után tudtam, éreztem, amikor a műtőben az orvos - miután megfestette az ereimet - azt mondta a mellette álló asszisztensnek: "Hú b.,,,meg, látod azt ott, az nagyon durva!" Ugyanis ő egy képernyőn nézi azt, hogy mely erek átjárhatatlanok, mely erek záródtak össze. Közben egy másik kolléga egy üvegkalitkában arra figyel, hogy a páciens ne omoljon össze, és folymatosan ellenőrzi a szív működését.

Érzésem szerint fél óra telhetett el, amikor azt mondta a műtőorvos, hogy elég komoly a baj, de úrrá leszünk rajta. Lehet, hogy itt kellett volna megijednem, de érdekes módon semmiféle félelelmet nem éreztem egyetlen percig sem.

Nagyjából 1-1,5 óra alatt megoldották a problémákat. És lám csodák csodája, a szívemben, mellkasomban tomboló fájdalom az utolsó 10 percre megszünt. Akkor indult el a vér ármalása a szívem irányába. Ugyanis három ér, köztük a koszorúér el volt záródva, a vérellátás 70-90%-a nem működött. Legalábbis nekem ezt mondták. 4 stentet kellett beültetni.


A stent egy olyan szerkezet, amely az ereket kitágítva tartja, és mintegy alagutat képez az ereken belül, és így áll helyre a véráram. Zseniális az, hogy ma már milyen technikák vannak.

Nagyon komoly volt az elzáródás, ami nem egy-két nap alatt, hanem évek alatt alakult ki. Mitől alakult ki: nem tudom. Miért nem vettem észre: nem tudom. Nyilván nagyon sokat gondolkodtam ezeken, rengeteg ötletem, teóriám van, ezeket is megosztom az elkövetkező napokban Veletek.

Mindenesetre a műtős orvos első kérdése az volt, hogy dohányzom-e, és miután mondtam, hogy igen, az első mondata az volt, hogy azt nagyon gyorsan hagyjam abba!

Hát jelzem abbahagytam. Igaz, hogy még éppen csak egy hete toltak be a műtőbe, és arra is emlékszem, hogy azon a napon délután 2-kor szívtam el az utolsó cigit, így éppen egy hete nem gyújtottam rá. Talán nem sok idő, de nekem ez azon a napon fejben eldőlt.
175 views0 comments