Search
  • Schuszter Péter

Berkes Tímea:Mit tudsz tenni, hogy visszaszerezd a kontrollt az életed felett a betegséged ellenére?


Sok szívbeteg úgy érzi, hogy nem tud mit tenni azért, hogy javuljon a helyzete, és ezért arra törekszik, hogy a figyelmét elterelje valamilyen módon a betegségéről. Ez jó módszer akkor, ha a negatív érzelmeket csökkenteni szeretnénk, de hosszútávon csak akkor jó megoldás, ha ezt követően a helyzet javítására is teszünk lépéseket, mert szívbetegséggel élve is rengeteg dolgot megtehetünk azért, hogy jobban érezzük magunkat, és jobb legyen az egészségünk.

Ha nem teszünk semmit, akkor belesüppedhetünk a tehetetlenségbe, vagy sajnáltatjuk magunkat, amivel átmenetileg együttérzéshez és energiához jutunk, de a háttérben levő problémák nem oldódnak meg, ezért csak tovább fog romlani az állapotunk. Ebből a lefelé húzó spirálból tehát ki kell jönni.

Nézzük, mit tudsz tenni az állapotod javításáért, ha szívbetegséggel élsz.

A legfontosabb, hogy kérj információt a téged kezelő kardiológustól két kérdésben.

1. Milyen most az állapotod, mi az, amit megtehetsz, és mi az, ami nem javasolt? Elsősorban a fizikai terhelésre vonatkozóan kell ezt az információt megszerezni, hogy tudd, hogy milyen keretek között kell a mostani szokásaidat kialakítani.

2. Milyen az állapotod prognózisa? Lehet rajta javítani? Ha igen, akkor mi az, amit tudsz tenni ezért? Ha nem lehet javítani, akkor meg lehet akadályozni az állapotod romlását? Ha igen, akkor ezért mit tudsz tenni? Ha nem lehet megakadályozni, akkor lehet lassítani az állapotod romlását? Ha igen, akkor ezért mit tudsz tenni?

Ezeken az információkon alapulva tudsz tenni a fizikai állapotodért az aktivitás visszaszerzésével, az aktuális fizikai állapotodnak megfelelő testmozgás rendszeresítésével, és az étkezésed szívbaráttá módosításával. Ez a két dolog hat a testsúlyodra is – ha túlsúlyos vagy, azt is fontos csökkenteni, mert nagyobb testet nagyobb munkával tud a szíved vérrel ellátni.Az étkezés módosításával tudsz hatni a vérnyomásodra, és ha cukorbeteg vagy, arra is. A magas vérnyomás és a cukorbetegség rendkívül módon megnöveli az újabb érrendszeri probléma kockázatát: a magas vérnyomás azt jelenti, hogy folyamatos túlnyomás alatt vannak az ereid, a vérben levő túl sok cukor pedig roncsolja az érfalakat. Tehát ha valakinek magas vérnyomása is van és cukorbeteg is, akkor az ő véráramlása olyan, mintha egy eleve elvékonyodott, roncsolódott slagon keresztül próbálnánk folyamatosan nagy nyomással vizet kijuttatni – mi történne ilyenkor? Igen, a te ereiddel is pontosan ez fog történni, ha nem csökkented a vérnyomásodat és nem tartod normál értéken a vércukorszintedet.

A dohányzás abbahagyása elsődleges fontosságú az állapotromlás megakadályozása érdekében, szintén fontos az alkoholfogyasztás normál mennyiségűvé mérséklése, vagy ha az nem megy, akkor abbahagyása.

Ezek csak a fizikai állapotodért tehető dolgok felsorolása. Emellett tudod módosítani a lélekállapotodat is. Korábban már írtam arról, hogy a negatív lélekállapot megháromszorozza az újabb szívprobléma veszélyét, tehát nagyon fontos teendő a szorongás, a depresszív tünetek és a harag csökkentése. Ezt a kockázatot a fizikai állapotodtól függetlenül tudod csökkenteni, csakúgy, mint az étrended megváltoztatásával, a dohányzás és az alkoholfogyasztás abbahagyásával (illetve az alkoholfogyasztás esetében esetleg csökkentésével) a fizikai kockázati tényezőket is tudod csökkenteni függetlenül attól, hogy fizikailag milyen állapotban vagy a szívbetegséged után.

Ez sok minden, és nehéznek is tűnhet mindezt megtenni. Ha egyedül nem megy, kérj segítséget: egy a szívbetegségekre specializálódott pszichológus tud segíteni a lélekállapot rendezésében és az életmóddal kapcsolatos változások megvalósításában is.

Mindezt meg tudod tenni. Ha megteszed, ezzel visszaveszed a kontrollt az életed felett, mert mindazokat a jellemzőket aktívan befolyásolod, amire tudsz hatni.

Veszteni egy dolgot tudsz azzal, ha visszaveszed a kontrollt az életed felett: a sajnálatot. Hiszen többé nem áldozat leszel, akivel megtörténnek a dolgok, hanem a saját életed kézben tartója. Nem sajnálni fognak a családtagjaid és a barátaid, hanem tisztelni azért, amit megteszel magadért, és közvetve értük is.

28 views0 comments

Recent Posts

See All