Search
  • Schuszter Péter

Infarktus után: amit meg tudunk változtatni, és amit nem

Berkes Tímea Phd írása


Egy szívinfarktus fontos életesemény, utána már nem lesz ugyanaz az ember élete. Van, aki hálás azért, mert úgy érzi, kapott egy második lehetőséget, de sokkal gyakoribb a szorongás: a félelem a megismétlődéstől, és a depresszió: lehangoltság a veszteség miatt és reménytelenség érzése a jövő bizonytalansága miatt.

A reménytelenség érzéséhez és lehangoltsághoz hozzájárul, hogy az érintettek nem különböztetik meg, hogy mi az, amit nem tudnak megváltoztatni, és mi az, amit viszont igen.

Emiatt olyan dolgok miatt lehangoltak, amit nem tudnak megváltoztatni, és ez a lehangoltság akár a napjaik nagy részét is betöltheti. Viszont ezek a negatív érzések hozzájárulnak ahhoz, hogy amit viszont meg tudnának változtatni, azt nem változtatják meg. Mindebből az következik, hogy a hétköznapjaik szomorúan és reményvesztetten telnek, és azt sem teszik meg, amit meg tudnának tenni azért, hogy a napjaik jobb lélekállapotban teljenek, és hogy az infarktus a lehető legkisebb eséllyel ismétlődjön meg.

Nagyon fontos lenne tehát különbséget tenni a megváltoztatható és a nem megváltoztatható dolgok között, és a nem megváltoztatható dolgok megtörténtét feldolgozni és elfogadni, a megváltoztatható dolgokat pedig megváltoztatni, jobbá tenni.

A színinfarktus tényét nem lehet megváltoztatni. Azt sem, hogy milyen fizikai korlátokat jelent ez most. Az infarktus következményei nagyon sok mindentől függnek: van, aki rövid időn belül szinte ugyanúgy tudja folytatni az életét, van, akinek viszont más betegségei is vannak, és így a következmények is korlátozóbbak. Ez nyilvánvalóan veszteségélmény; ezt a veszteséget fel kell dolgozni, és a folyamat végén el lehet jutni az elfogadásig. Nem reális elvárás, hogy „bárcsak minden a régi lenne”, mert nem lehet nem megtörténtté tenni az infarktust.

Ha ez az elfogadás megtörténik, akkor egyrészt javulni fog az érintett lélekállapota: nem fog lefelé húzó negatív gondolati spirálokba belekerülni és ezek a negatív érzelmek-gondolatok nem veszik el az energiáját. Tudja értékelni az élet apró örömeit, ezzel szebbek lesznek a napjai. A családtagok, barátok felé is nyitottabb, barátságosabb lesz, újra visszakaphatja ezeket a kapcsolatokat.

Másrészt ez az elfogadás lehet annak az alapja, hogy legyen pszichés energiája arra, hogy amit viszont meg tud változtatni, amin javítani tud, azon javítson.

Min is lehet ebben a helyzetben javítani? A lélekállapotot már említettem, és ez önmagában hatalmas változás, mert kellemesebben és értékesebben telnek majd a napok. A jobb pszichés állapot azt is eredményezi, hogy csökken az újabb infarktus vagy egyéb szíveredetű probléma esélye, ahogy erről múlt héten írtam.

A másik, amin mindig lehet változtatni, az az életmód jó néhány eleme.

A fizikai állapottól függően a fizikai aktivitás növelése, az étrend szívbarátabbá tétele, illetve ha valaki dohányzik, akkor a dohányzás abbahagyása mind olyan változtatás, amit meg tud tenni. És ezzel mind csökkenteni tudja annak a kockázatát, hogy újra legyen valami nagy gond a szívével.

Tehát nem más fog történni, mint hogy ezzel a különbségtétellel újra kézbe veszi az életét, és megtesz mindent, amit tud, azért, hogy jobb minőségű napokat éljen, és hogy a lehető legkisebb legyen az újabb szívprobléma kockázata.

Van, aki spontán meg tudja tenni ezt a szétválasztást, el tudja fogadni az infarktus tényét és a pillanatnyi következményeit, a tapasztalt korlátokat, és tud azért tenni, hogy szebb napjai legyenek, és az életmódja is egészségesebbé váljon. Sokaknak viszont segítségre lenne ebben szüksége; ilyenkor érdemes olyan pszichológushoz fordulni, aki járatos a szívbetegségek témájában, és segítséget tud adni ezekben a változtatásokban.

130 views0 comments

Recent Posts

See All