Search
  • Schuszter Péter

Rehabnapló 2. – első napok

Szóval megérkeztem Balatonfüredre a Honvéd Szívkórházba. Füreden jelenleg két különböző szívkórház van. Az egyik ez, ahova én is érkeztem, a másik pedig az Állami Szívkórház. Az Állami épülete csodálatos, a Gyógytéren található, az Anna Grand Hotel, és a Gyógyfürdő szomszédságában, korábban Eszterházy kastély volt.

A Honvédkórház a Szabadság utcában található. A két kórház, azonban lényegében egy épületkomplexum, az udvaruk összeér, de nem lehet egyikből a másikba átjutni, legalábbis a betegeknek nem. Ha át akarunk menni egyik helyről a másikra, akkor ezt a Tagore sétányon keresztül tehetjük meg. A kórház 100 méterre van a Balatontól. Ha kilépünk a kapun, akkor 1 perc alatt érjük el a Tagore sétány keleti végét. Több épületből áll maga az intézmény, a főépületben vannak az orvosi ellátások.

Azt még nem sikerült kiderítenem, hogy miért van szükség a két kórházra, miért nem vonják ezt a kettőt össze. Az interneten fellelhető értékelések, vélemények nem túl pozitívak, igaz frissek nagyon korlátozott számban olvashatók. Pár éve lett felújítva a kórház, ilyen módon jó állapotban van a Honvéd Szívkórház, és eddigi tapasztalatom az, hogy komoly szakmai munka folyik, nagyon kedvesek az orvosok, az ápolók. Kétágyas szobákban helyezik el a rehabilitációra érkezőket. Ebbe az intézménybe a budapesti Honvéd Kórházból utalják be a pácienseket, illetve hivatásos állományok tagjai jönnek ide. Infarktuson átesett betegek, illetve szív műtöttek vannak itt. Vannak, akik a normál kórházi ellátásból egyből kerülnek ide, és vannak olyanok, mint én, akik egy pár héttel azt követően.

Elsősorban idősebbekkel lehet találkozni, de láttam 30-as éveiben járó betegeket is. Az én szobatársamnak múlt héten volt szívműtétje, korábban 3 infarktusa volt. Tavaly októberben lett volna a műtétje, de a COVID miatt elhalasztották. Szerencsétlen csak csoszog, még menni alig-alig tud.

Ma szombat van, m vagyon itt harmadik napja. Szerencsére – amint írtam – a kijárási tilalmat pár napja feloldották, így hétköznap délután és hétvégén egész nap szabadon lehet ki-bejárni. Eddig már volt folyosói torna, terembicikli, és több vizsgálat. Jövő héttől pedig már tornatermi tornám lesz, és növelik a biciklizés intenzitását.

Az már most kiderült, az EKG és szív ultrahang vizsgálatokból, hogy a szívem állapota folyamatosan, kifejezetten rohamosan javul. Az ejekciós frakció értéke bőven 50%, de lehet, hogy akár 60%-os is lehet. A normális érték 55-70% között kell, hogy legyen. A kórházban, az infarktus utáni napokban 37%-os értéket diagnosztizáltak, pár héttel ezelőtt 45%-os értéket mért a kardiológus. Mindez azt jelenti, hogy úgy tűnik, jó a tendencia.


Azt most is megjegyezte az itteni kardiológus, hogy nagyon nagy szerencse, hogy a tűneteket követően nagyon gyorsan megtörtént a katéterezés, és sztentelés. Valószínűleg ez alapozhatta meg azt, hogy ilyen gyors a javulás. Ugyanakkor továbbra is végig kell csinálni minden előírt kezelést, mindent próbálok maximálisan betartani. Az is igaz, hogy az infarktus, vagy a gyógyszerek hatására a cukorszintem megemelkedett, és a korábbi 6 körüli éhomi érték 7,5-re szökött fel az elmúlt két hónapban. Ezt évekkel korábban már sikerült diétával lecsökkenteni normális értékre. Most is ez az egyik út, de mindenesetre foglalkozni kell ezzel is.

Hát itt tartunk most. A mostani hétvégét feltöltődéssel szeretném tölteni, gyönyörű időben nagy séták, lehet, hogy belefér egy kis balatoni csobbanás, vagy akár egy tihanyi kirándulás is.

304 views0 comments