Search
  • Schuszter Péter

Rehabnapló 5. – a 70%-os elmélet

Nagy dolgok nem történnek. De ez így van rendjén.

Tegnap átköltöztem egy másik szobába. Az egyik takarítónő megkérdezte, hogy hogy bírom a szobatársammal az együttlétet. Szerinte érdemes lenne másik szobát kérnem. Látja, hogy nem ugyanolyanok vagyunk… na, erre felbuzdulva megkértem a főorvos asszonyt, hogy adjon egy másik szobát. Nagyon aranyos volt, egyből intézte, egyedül vagyok, sokkal jobb fekvésű. Nyilván nem biztos, hogy sokáig egyedül leszek, de ezt most nagyon élvezem.

Meg is lett a következménye, a reggelinél már jelezték is az étteremben, hogy akkor mostantól ismét új helyen kell ülnöm, mert nem állapot, hogy én átköltözöm másik szobába, és az étteremben ezt nem követjük le. Rend a lelke mindennek. Ezek a nagy dolgok:)


A mai nap is lassan eltelik. Viszont reggel elmentem futni, vagy inkább kocogni a Kiserdőbe. Sajnos végig nem tudtam kocogni, mert figyelnem kellett a pulzust, és figyelni, hogy ne menjen 120 fölé. De milyen jó reggel 7-kor kimenni és a szabadban futni egyet. És erősíteni az erdei gépeken. Meseszerű érzés volt. Úgy éreztem bőven bírnék többet, de az orvosom utasítását követve maradjunk a 120-nál. Azért mindenkit nem biztatnék arra, hogy két hónappal az infarktus után futkározzon. De, miután a szívem állapota olyan jól gyógyul, olyan jók az értékek, hogy megkockáztattam ezt. Nagyon jó tudni, hogy képes vagyok erre.

A kocogás után 8 órától pedig tornatermi torna. Egész komoly intenzitású. Ez egy olyan csoport volt, amelyik már 2-3 hete van itt, és így erősebb tornájuk van, mint az újoncoknak. Kipróbáltam a raktárt, kértem párnát, törülközőt, fürdőszoba szőnyeget. Azt nem teljesen értem, hogy az elején ezeket miért nem mondták el, de mindenesetre most már tudom. Hetente lehet másikat kérni, és le lehet adni mosásba.

Mint kiderült az összes többi épület, ami ebben a komplexumban van, az az Állami Szívkórházhoz tartozik. Kérdésemre pedig, hogy miért van két különböző kórház egymás mellett az autentikus válasz: „..azért, mert a Honvédba nem mindenki kerül be, míg az Államiba bárki bekerülhet..”. Gondolom azért ez nem a szolgáltatások színvonalának minősítését jelenti, hanem azt, hogy valóban ide honvédségi alkalmazottak vagy a Honvéd Kórházból kerülnek be a betegek.

Gyönyörű idő van, és nagyon kevés turista. Élvezem, hogy nincs tömeg az utcákon. Élvezem, hogy élvezhetem ezeket a napokat, de néha van egy kis rossz érzésem. Mindent magára hagytam, a munkát, a szerelmemet, a gyerekeimet. És én elvonultam, miközben mindenütt egy csomó megoldandó feladat van.

Már korábban is rájöttem, hogy nélkülem is mennek a dolgok, néha nem kell erőltetni ezeket a dolgokat. Ráadásul azt hisszük, hogy a problémákat csak mi tudjuk megoldani.

Pedig a problémák 70%-a magától megoldódnak. Csak rá kell jönnünk, melyik az a 70%, mert azokkal nem kell foglalkozni:)

244 views0 comments